Стресові реакції жінок під час перименопаузи: якісний аналіз усвідомлення проблеми чоловіками - Г Наїр, Амму; Джордж, Соня (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2021)
Початок періоду менопаузи у жінки може бути стресовим, навіть призвести до травми, якщо його ігнорувати або якщо жінці не надавати необхідної підтримки. Перименопаузою вважають період (3-8 років) до і після завершального менструального циклу. Перименопауза – це етап у житті жінки, упродовж якого вона потребує підтримки та турботи з боку чоловіка. Водночас, дослідники скептично ставляться до інформації, якою володіють чоловіки про цей період. Незважаючи на те, що багато досліджень висвітлюють фізіологічні зміни, що відбуваються в перименопаузальний або менопаузальний перехідний період, все ще бракує досліджень, які акцентують увагу на психологічних труднощах, з якими стикаються жінки. Дослідження має на меті вивчити ступінь усвідомлення чоловіками проблеми перименопаузального періоду, а також з’ясувати, як чоловіки сприймають власну підтримку дружин у перименопаузальний період. У дослідженні взяло участь 34 чоловіка з районів Тіруванантапурам, Ернакулам та Тріссур штату Керала (Індія), у чиїх жінок був період перименопаузи. У дослідженні застосовувалися методи якісного аналізу даних, які були отриманні в результаті використання напівструктурованого інтерв’ю, зокрема метод тематичного аналізу із застосуванням програмного забезпечення NVivo. Було встановлено такі провідні теми у досліджуваних інтерв’ю: неусвідомленість проблеми, ставлення, жаль та можливі способи підтримки жінок. Результати дослідження засвідчили необізнаність більшості чоловіків щодо цього періоду життя жінок. Важливим прикладним аспектом дослідження є висновок про необхідність просвітницької роботи серед чоловіків, спрямованої на психологічну підтримку жінок, аби вони краще почувалися в цей період. Основними причинами низького усвідомлення проблеми, на думку чоловіків, є відсутність інформації у родинах, в яких вони виховувалися, а також небажання дружин обговорювати цю проблему.