Метафора травматичного досвіду зміни гендеру у трансгендерному наративі - Мартинюк, Алла (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2021)
У статті на основі поєднання методологічних інструментів теорії концептуальної метафори та наративної психології, з опорою на методологічні засади інтерсуб’єктивного психолінгвістичного розуміння значення досліджуються наративні метафори, відображені у 16 виступах трансгендерних індивідів на TED-конференціях, опублікованих на платформі TED у період з січня 2013 по липень 2020. Наратори представляють вікові категорії від 20 до 70 років; серед них є 8 чоловіків і 8 жінок; 2 білих і 9 темношкірих американців, 2 філіппінців, 1 темношкірий південноафриканець, 1 пуерторіканець, і 1 біла австралійка. Спираючись на інтерсуб’єктивну модель смислотворення, автор пропонує нову інтерпретацію наративної метафори як розширеної концептуальної метафори, втіленої численними мультимодальними метафоричними засобами, які набувають узгодженості у текстовому, соціальному, культурному та історичному контексті наративу, і, що найголовніше, в інтерактивному ситуативному контексті, який через емпатію включає в наратив аудиторію і надає їй силу змінювати зміст наративу. Згідно з результатами розвідки, усі 16 аналізованих наративів втілюють наративну метафору ЗМІНА ГЕНДЕРНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ є ПРОТИСТОЯННЯ, яка репрезентує конфлікт між трансгендерним індивідом, який позитивно оцінює свій досвід зміни гендеру, і суспільством, яке оцінює його негативно / не приймає, що робить цей досвід травматичним. Щільність слів та словосполучень, які вербалізують метафору ПРОТИСТОЯННЯ в 16 аналізованих наративах, сягає 2,5–3 %, що свідчить про те, що вони є ключовими для всіх наративів. Метафора ПРОТИСТОЯННЯ надає більш точну інтерпретацію досвіду зміни гендерної ідентичності порівняно з метафорою ПОДОРОЖІ, яка розглядається в існуючих розвідках з когнітивної лінгвістики та трансгендерних студіях. Метафора ПОДОРОЖІ не відображає інтерсуб’єктивної і відтак травматичної природи досвіду зміни гендерної ідентичності. Результати дослідження доводять, що наратив, як і наративна метафора можуть бути осмисленими лише на основі інтерсуб’єктивної моделі значення, яка відображає їх природу як соціально і культурно сконструйованих інтерактивних феноменів.