Вираз «krivorazbrana tolerantnost (невірно інтерпретована толерантність)» у комунікації на форумах матерів у Болгарії - Todorova, Bilyana (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2020)
Мета дослідження – представити значення та наповненість виразу “krivorazbrana tolerantnost“ (невірно інтерпретована толерантність), який функціонує як кліше у повсякденному спілкуванні. Корпус відібрано із найбільшої болгарської платформи для форумів – bg-mamma і проаналізовано вживання 55 виразів між 2006 та 2017 роками. “Krivorazbrana tolerantnost” (невірно інтерпретована толерантність) вживається у публічному спілкуванні для вираження незгоди з чиєюсь поведінкою чи поглядом або для вираження страху перед зміною звичок чи традицій. Застосовуючи етнолінгвістичний підхід разом із корпусно-базованими методами аналізу дискурсу, увагу в дослідженні зосереджено на вживанні цього виразу в корпусі, його прагматичному впливі на діалог, людей чи теми, які є зазвичай об’єктом невірно інтерпретованої толерантності, згідно з користувачами форуму bg- mamma. Результати доводять, що контекстуальним значенням виразу зазвичай є надмірна толерантність або надмірна вседозволеність, і він використовується у розмовах при обговоренні прав та свобод різних груп та меншин. Оскільки власне толерантність – це спосіб спонукання себе прийняти щось, що людина не схвалює чи у що не вірить, то її значення та контекстуальне значення досліджуваного виразу є близькими.