Асоціативні та гендерні аспекти емоційного концепту "ревнощі" в україснькій лінгвокультурі - Petiak, Olena (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2020)
У статті йдеться про асоціативні та гендерні особливості сприйняття шлюбними партнерами емоційного концепту «ревнощі» в межах української лінгвокультури. Дослідження проводилось серед студентів, викладачів та співробітників Хмельницького національного університету, які перебувають в статусі офіційного шлюбу. За допомогою вільного асоціативного експерименту визначені зв’язки концепту «ревнощі» в українській мовній свідомості, смислові зони даного слова-стимулу. Важливим етапом було врахування думок досліджуваних стосовно qмовірної різниці між проявами та виникнення ревнощів у чоловіків та жінок. Психолінгвістичні уявлення про ревнощі виявляються в амбівалентності емоцій, семантичними ознаками якої є полярні властивості «кохання» («турбота») – «ненависть» («сумнів», «підозра»). Гендерний чинник має вплив на структуру асоціативного поля концепту «ревнощі» та зумовлює і кількісні показники в структурі організації асоціативного поля концепту, і його «семантичне наповнення». Якісний аналіз результатів вільного асоціативного експерименту допоміг сформувати окремі фрагменти чоловічої і жіночої картин сприйняття світу в мовній свідомості та дав можливість розмірковувати про гендерні стереотипи стосовно ревнощів у повсякденній мовній свідомості шлюбних партнерів.