Омонімія і когнітивний оператор норми в німецькій мові - Kiyko, Svitlana; Kiyko, Yuriy (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2020)
У працях багатьох мовознавців омонімія розглядається як негативне явище, що перешкоджає спілкуванню, ускладнює сприйняття інформації і знижує ефективність мови як засобу комунікації. Водночас вважають, що омонімія сприяє компактності мови і дозволяє зекономити одиниці плану вираження. Мета нашого дослідження – встановити на широкому фактичному матеріалі з допомогою психолінгвістичного експерименту чинники, які диференціюють значення омонімів. На основі суцільної вибірки омонімів виявлено, що критеріями розмежування омонімів є територіальна, соціальна, хронологічна і стилістична маркованість. З огляду на це, компоненти оморяду можна протиставити на основі категорії маркованості. Немаркованість одного з компонентів оморяду доведена в низці психо- лінгвістичних експериментів, у яких носіям німецької мови пропонували навести до омонімів у списку перше слово-асоціацію, яке спаде на думку. Матеріалом дослідження слугували 200 омопар іменників, вибраних на основі різної семантичної, стилістичної, хронологічної, територіальної або соціальної віднесеності одного з компонентів омопари. В експерименті взяли участь студенти Інституту германістики Технічного університету м. Хемніц (Німеччина) у віці від 21 до 25 років, рідна мова яких німецька. Результати експерименту свідчать про наявність у 97% омопар маркованого і немаркованого компонентів. Мовна маркованість є похідною від когнітивної маркованості, тобто немарковане мовне значення відповідає когнітивно нормальному (природньому) стану речей, а марковане мовне значення відповідає когнітивному відхиленню від нього. Нормальний стан речей входить до когнітивного гештальта людського досвіду і концептуалізується з мінімальною затратою ментальних обчислювальних зусиль, тобто активується автоматично, а відхилення від гештальта для їхньої активації вимагають додаткових ресурсів. Таким чином, мовна маркованість відображає лінгвоспецифічними засобами в омопарах і оморядах когнітивний оператор норми і відхилення від норми. мова.