Cемантика асоціативного поля в моделюванні образу Лесі Українки - Bohdan, Svitlana; Tarasiuk, Tetiana (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2020)
У статті на основі результатів вільного асоціативного експерименту, проведеного шляхом онлайн-опитування), досліджено особливості сприйняття Лесі Українки в сучасному українському соціумі, з’ясовано типологічні та індивідуальні реакції. На основі кількісного аналізу асоціатів та методу семантичного гештальту виокремлено продуктивні семантичні зони щодо кожного зі стимулів, які представляють антропонімійну тріаду її особистісної ідентифікації – автоніми ЛАРИСА КВІТКА, ЛАРИСА КОСАЧ і псевдонім ЛЕСЯ УКРАЇНКА. Ядерні зони в кожному асоціативному полі виявили тенденцію до однотипності, вони стосуються її професійної діяльності, творів, елементів зовнішнього та внутрішнього портретування та оцінного спектру. Респонденти виявили в основному високий рівень обізнаності з персоналією Лесі Українки, про що засвідчують, зокрема, частотні обернені реакції та периферійність нульових. Важливий також виразно домінувальний позитивний оцінний спектр сприйняття Лесі Українки та продуктивність індивідуальних асоціатів інтерпретаційного характеру.