Герменевтичний опис концептуальної моделі продуктивного білінгвізму перекладача - Пастрик, Тетяна; Кихтюк, Оксана (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2014)
У статті описується герменевтичний підхід, який застосовується для вивчення концептуальноі моделі продуктивного білінгвізму перекладача. Це дає змогу розглянути та з допомогою герменевтичного методу виявити особливості діяльності перекладача, які зумовлені конативними ,когнітивно-лінгвістичними та особистісними стратегіями. У нашому дослідженні герменевтичний метод полягає у вивченні концептуальної моделі продуктивного білінгвізму перекладача через продукт його діяльності-текст. Вивчення тексту дає можливість виявити особливості перебігу діяльності перекладача та ефективність реалізаціі основних перекладацьких стратегій-особистісних, конативних та когнітивно –лінгвістичних. Застосування психографологічного методу і аналізу письмового тексту герменевтичного методу вивчення текстів оригіналу та перекладу доказує про великий потенціал методу інтерпретації тексту. Література References Bochner, A. P. (1985). Perspectives on injury: representation, conversation and reflection. Handbook of Interpersonal Communication, 27–58. Dotsenko, E. L. (2004). Psiholohiya manipulyatsii: phenomeny, mehanizmy i zashchita [Psychology manipulation: phenomena, mechanisms and protection]. St.-Petersburg: Rech. Vygotskyi, L. S. (2001). Myshlenie i rech’[Thinking and speech]. Moscow: Labirint. Gladushina, R. M. (2004). Dosyagnennya smislovoii totozhnostі svіtospriymannya u perekladah virsha «If» R. Kiplinga ukraiinskou movou [Achieving semantic identity worldview in the translation of the poem «IF» R.Kiplinha Ukrainian language]. Philologichni Studii, 1, 23 – 29. Karpenko, Z. S. (2003). Ontopsyhologichni zasady konstruuivannya efektyvnogo etnokulturnogo naratyvu [Ontopsyhological principles of designing effective ethno-cultural narrative]. Psychologichni Perspektyvy, 4. 128–123. Karpenko, Z. S. (1997). Aksiopsychologiya osobystosti [Acsiopsychology of personlity].Kyiv: TOV Mizhnarodna Finansova Agentsiya. Leontyev, A. A. (2005). Osnovy Psiholingvistiki [Fundamentals of psycholinguistics].Moscow: Smysl. Lotman, Yu. (2004). Semiosfera [Semiosphere]. St. Peterburg: Iskystvo-SPb.,2004. Riker, P. (1995). Germenevtyka. Etyka. Politika. [Hermeneutics. Ethics. Politics]. Moscow: Academia. Riker, P. (1995). Konflikt interpreatsyi: Ocherki o germenevtike [The conflict of interpretations: Essays on hermeneutics]. Moscow: Medium. Chepeleva, N. V. (1999). Aktualnye problemy germenevtiki v kontekste psihoterapii [Apdating problems of hermeneutics in the context of psychotherapy]. Bulletin of Kharkiv State University, 439, 297–301.