Психолінгвістичний метод контент-аналізу як інструмент діагностики законодавчо декларованих цінностей державної служби - Малімон, Людмила; Пашкіна, Алла (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2014)
Стаття присвячена проблемі ціннісно-нормативної регуляції професійної діяльності у системі державної служби. Проаналізовано поняття цінностей та їх вплив на індивідуальну та організаційну поведінку особистості. Охарактеризовано поняття організаційних цінностей, які формуються на перетині індивідуальної й організаційної свідомості і виступають потужним інструментом розвитку організаційної культури. Визначено, що базовими джерелами формування цінностей державної служби виступає законодавство України, в якому окреслено ціннісні вимоги до виконання професійної діяльності у цій сфері. Обгрунтовано доцільність використання психолінгвістичного методу контент-аналізу для вивчення аксіологічного змісту низки законодавчих документів, описано чітку процедуру його організації та проведення. Розроблено класифікатор контент-аналізу, реєстраційну картку (кодувальну матрицю), протокол результатів, інструкцію кодувальнику, список (каталог) проаналізованих документів. Отримані методом контент-аналізу результати піддано факторному аналізу, на основі якого виділено основні цінності галузевого законодавства у системі державної служби. Встановлено, що слідування декларованим цінностям – необхідна умова відповідності діяльності держслужбовців вимогам законодавства та статуту установи; водночас, особистісні цінності можуть слугувати додатковим стимулом для збільшення ефективності організаційної діяльності. Література References Bodrov, V. A. (2008). Sovremennyie issledovaniya fundamentalnyih i prikladnyih problem psihologii professionalnoy deyatelnosti. Psihologicheskiy Zhurnal, 29 (5), 83–90. Vlasov, P. K. (2003). Psihologiya zamyisla organizatsii. Kharkiv: Izd-vo Gumanitarnyiy tsentr, 2003. Gashenko, A. V. (2004). Vnutrishnofirmova Sistema Tsinnostey: Sotsialno-Filosofskiy Analiz [Intrafirm System of Values: Social and Philosophical analysis. Ph.D. thesis]. Zaporizhzhya. Derzhavna sluzhba v Ukrayini: Zbirnyk normatyvnykh aktiv (2002) [State Service in Ukraine]. Kyiv: Yurinkom Inter. Kagan M. S. (1974). Chelovecheskaya Deyatelnost [Human Activity]. Moscow: Politizdat. Klimov, E. A. (1994). Obschechelovecheskie tsennosti glazami psihologa-professioveda [Common human values as viewed by psychologist profession analyst]. Psihologicheskiy Zhurnal, 4, 130–136. Krasnoryadtseva, O. M. (2002). Problemy professionalnogo stanovleniya lichnosti v protsesse povysheniya kvalifikatsii. [The Issues of personality professional development during improving the qualification]. Sibirskiy Psikhologicheskiy Zhurnal, 16-17, 42–44. Malinovskiy, V. Ya. (2009). Derzhavne Upravlinnia. [State Management]. 3 rd edition. Kyiv: Atika. Shaygorodskiy, Yu. (2010). Tsinnisni orientatsiyi osobystosti: formalizovana model tsilisnogo, bagatoaspektnogo analizu [Value orientations of personality: formalized model of the integral, mulifaceted analysis]. Sotsialna Psykhologiya, 1, 94–105. Yaromich S. (2006). Organizatsiyna kultura derzhavnoyi sluzhby i imidzh derzhavnykh sluzhbovtsiv [Organization culture of state service and the image of civil servants]. Visnik NADU, 1, 111–115. Harding, S., Philips, O., Focarty, M. (1986). Contrasting Values in Western Europe. Unity, Diversity, Change. The European Value Systems Study Group. London: The Macmillian Press.