Вивчення когнітивно-синестетичного механізму в доповнення до звуконаслідувальної теорії мовної генези - Лавриненко , Олександр (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2015)
У статті викладено аналітичний огляд основних теорій походження мови. У теоретичній частині описано еволюційний, ідеалістичний та когнітивний підходи у дослідженні проблематики мовної генези. Наприкінці теоретичного викладення автор пояснює зміст та походження терміну «синестезія» й обгрунтовує його практичну доцільність. В практичній частині дослідження проведено емпіричне дослідження прояву феномену синестезії на літерному матеріалі української мови, як одного із можливих джерел словотворення в історіогенезі. Встановлено, що синестезія є реальним явищем, яке на думку автора, разом із теорією мемів здатне підсилити звуконаслідувальну теорію походження мови. Література References Vygotsky, L. (1982a). Voprosy Teoriyi i Istoriyi Psihologiyi [Issues of Theory and History of Psychology]. Moscow: Pegagogika. Vygotsky L. (1982b). Voprosy Obshchey Psihologiyi [Issues of General Psychology]. Moscow: Pegagogika. Hobbes, Th. (2000). Leviafan abo Sut, Budova i Povnovazhennia Derzhavy [Leviathan, or Essence, Construction and Functions of State]. Kyiv: Dukh i Litera. Zalevskaya A. (2000). Vvedeniye v Psiholingvistiku [Introduction to Psycholinguistics]. Moscow: Russian State University for the Humanities. Krasnykh, V. (2001) Osnovy Psiholingvistiki i Teorii Kommunikatsii [Foundations of Psycholinguistics and Theory od Communication]. Moscow: Gnosis. Leontyev, A. A. (2003). Osnovy Psiholingvistiki [Foundations of Psycholinguistics]. Moscow: Smysl. Leontyev, A. N. (1963). Vozniknoveniye i Razvitiye Yazyka [Language Emergence and Development]. Moscow: AN USSR. Leontyev, A. N. (2004). Deyatelnost, Soznanye, Lichnost [Activity, Consciousness, Personality]. Moscow: Smysl. Luriya, A.R. (2006). Osnovy Neyropsyhplogii [Foundations of Neuropsychology]. Moscow: Akademija. Luriya, A. R. (1979). Yazyk i Soznaniye [Language and Consciousness]. Moscow: Moscow University Publishing. Malinovsky, B. (1988). Pervobytnyie Kultury [Primitive Cultures]. Moscow: Nauka.