Стратегія негативної презентації «інших» у політичному дискурсі: тактики реалізації - Каліщук, Діана (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2014)
У статті розглядається стратегія негативної презентації «інших» як локальна стратегія у межах глобальної дискурсивної стратегії. Глобальною дискурсивною стратегією політичного дискурсу вважається стратегія здійснення впливу. Специфічним типом впливу є політичне маніпулювання. Автор трактує маніпуляцію як особливу комунікативно-мовленнєву стратегію, для реалізації якої мовець вибирає певні прийоми та тактики, а також відбирає певні мовні засоби. Найпоширенішими локальними стратегіями вважаються стратегії позитивної саморепрезентації та негативної презентації «інших». У статті аналізуються тактики, через які реалізується стратегія негативної презентації «інших», а саме тактики «Надузагальнення», «Наведення прикладу», «Розширення» та «Атрибуція», які належать до найпоширеніших. Проведений аналіз дозволяє стверджувати, що будь які мовні засоби можуть бути використані для реалізації маніпулятивного впливу на адресата. Література References Chernyavskaya, V. (2006). Diskurs Vlasti i Vlast’ Diskursa: Problemy Rechevoho Vozdeystviya [Power Discourse and Power of Discourse: Issues of Speech Influence]. Moscow: Nauka. Dijk, Teun A.van (2013). Discurs i Vlast’: Representatsiya Dominirovaniya v Yazyke i Komunikatsii [Discourse and Power: Representation of Dominance in the Language and Communication]. Moscow: LIBROKOM. Gronskaya, N. (2003). Yazykovyie mekhanismy manipulirovaniya massovym politicheskim soznaniyem [Speech mechanisms of mass political consciousness manipulation]. Lobachevsky Nizhniy Novgorod University Journal, 1, 220-231. Golodnov, A. (2003). Lingvoprogmaticheskiye osobennosti persuazivnoy kommunikatsii (na primere sovremennoy nemetsoyazychnoy reklamy) [Lingvo-pragmatic peculiarities of persuasive communication]. St.Petersburg Dotsenko, Ye. (2004). Psikhologiya Manipulyatsii: Phenomeny, Mekhanismy i Zashchita [Psychology of Manipulation: Phenomena, Mechanisms and Defence]. St.Petersburg : Rech. Issers, O. (2006). Kommunikativniye Strategii i Taktiki Russkoy Rechi [Communicative Strategies and Tactics of the Russian Language]. Moscow: KomKniga. Leontyev, A. 2003) Psycholynhvystycheskaya Ekspertiza Ksenofobii v Sredstvakh Massovoi Informatsii [Psycholinguistic Expert Analysis of Xenophobia in Mass Media]. Moscow: Smysl. Martyniuk, A. (2009). Dyskursyvny instrumentariy analizu anhlomovnoyi reklamy [Discourse instruments of English advertisements]. Lingvistika XX stolittya: Novi Doslidzhennya i Perspektyvy, 3, 159-167. Zasiekina, L. & Zasiekin, S. (2008). Psykholinhvistychna Diagnostyka [Psycholinguistic Diagnostic]. Lutsk: Vezha. Sources Barack Obama Speech on Bush, McCain, War and Appeasement in Watertown, South Dakota. May 16, 2008. Retrieved 21.09.2014 from: http://irregulartimes.com/index.php/ archives/2008/05/16/text-transcript-of-barack-obama-speech-on-bush-mccain-war-and-appeasement- inwatertown-south-dakota-on-may-16-2008/ Hillary’s Remarks on Super Tuesday. February 5, 2008. Retrieved 21.09.2014 from http://www.cfr.org/us-election-2008/clintons-speech-super-tuesday/p15446 Interview with the New York Post Editorial Board. Secretary Condoleezza Rice. September 15, 2006. Retrieved 21.09.2014 from: http://2001-2009.state.gov/secretary /rm/2006/73107. htm President Addresses Nation, Discusses Iraq, War on Terror. – 2005. Retrieved 18.09.2014 from: http://georgewbush-whitehouse.archives.gov/news/releases/2005/06/20050628-7.html President Bush Participates in Joint Press Availability with Prime Minister Gordon Brown of the United Kingdom. – 2007. Retrieved 18.09.2014 from: http://www.whitehouse.gov/news/releases/2007/07/text/20070730.html President Obama’s Full Campaign Kickoff Speech. May 05, 2012. Retrieved 21.09.2014 from: http://articles.latimes.com/2012/may/05/news/la-pn-transcript-obama-campaign-kickoff20120505 State of the Union 2012. Retrieved 18.09.2014 from: http://www.washingtonpost.com/ politics/state-of-the-union-2012-obama-speech-excerpts/2012/01/24/gIQA9D3QOQ_story.html