Роль експліцитного навчання інтерактивних метадискурсивних маркерів у розумінні читаного тексту студентами, які навчаються за програмою «англійська для академічних цілей» - Фаталакі Джавад Ахмаді; Аміні Егзан; Мирзаи Мейсам (Східноєвропейський журнал психолінгвістики, 2014)
У статті автори вивчають уплив експліцитного навчання інтерактивних метадискурсивних маркерів на ступінь розуміння читаного тексту іранськими студентами, які навчаються за програмою «англійська для академічних цілей». У досліджені взяли участь 36 студентів жіночої й чоловічої статі спеціальності «діловий менеджмент» із проміжним рівнем знання англійської, які були поділені на дві однакові групи – експериментальну й контрольну. До початку експерименту всі учасники пройшли тест на ступінь розуміння під час читання. Після цього студенти експериментальної групи пройшли впродовж 10 занять інтенсивне експліцитне навчання інтерактивних метадискурсивних маркерів. Студенти контрольної групи в цей час мали звичайне навчання в університеті. Напркінці навчання обидві групи студентів знову пройшли той самий попередній тест на ступінь розуміння під час читання. Як засвідчили статистичні дані t-тесту Стьюдента, респонденти експериментальної групи суттєво покращили свої знання за період навчання (p<0.01). Автори дійшли висновку, що експліцитне навчання інтерактивних метадискурсивних маркерів покращує рівень розуміння англомовного тектсу під час читання. Література References Ann, S. (2011). As I was saying: how and why to teach discourse markers. The Busy Teacher Library. Retrieved from http://www.busyteacher.org/10076-how-and-why-to-teachdiscourse-markers.html Camiciottoli, B. C. (2003). Metadiscourse and ESP reading comprehension: An exploratory study. Reading in a Foreign Language, 15(1), 28–44. Cheng, X., & Steffensen, M. S. (1996). Metadiscourse: A technique for improving student writing. Research in the Teaching of English, 149–181. Crismore, A. ( 1989). Talking with Readers: Metadiscourse as Rhetorical Act. New York, NY: Peter Lang. Crismore, A., & Abdollehzadeh, E. (2010). A review of recent metadiscourse studies: The Iranian context. Nordic Journal of English Studies, 9(2), 195–219. Crismore, A., Markkanen, R., & Steffensen, M.S. (1993). Metadiscourse in persuasive writing. Written Communication, 10(1), 39–71. doi: 10.1177/0741088393010001002. Dastjerdi, H. V., & Shirzad, M. (2010). The Impact of explicit instruction of metadiscourse markers on EFL learners’ writing performance. The Journal of Teaching Language Skills (JTLS),2(2).154–175. Davaei, R., & Karbalaei, A. (2013). Interpersonal Metadiscourse in Compositions Written by Iranian ESP Students. European Online Journal of Natural and Social Sciences, 2(2s), pp-291. Dhieb-Henia, N. (2003). Evaluating the effectiveness of metacognitive strategy training for reading research articles in an ESP context. English for Specific Purposes, 22(4), 387–417. Erfani, S. M., Iranmehr, A., & Davari, H. (2011). Deepening ESP reading comprehension through visualization. Journal of Language Teaching and Research, 2(1), 270– 273. Halliday, M.A.K. & Hasan, R. (1976). Cohesion in English. London: Longman group Ltd. Hudson, T. (1991). A content comprehension approach to reading English for science and technology. Tesol quarterly, 25(1), 77–104. Hyland, K. (2000). Disciplinary discourse: Social interactions in academic writing. London: Longman. Hyland, K. (2001). Bringing in the reader: Addressee features in academic articles. Written Communication, 18(4), 549–574. Hyland, K. (2004). Disciplinary Interactions: Metadiscourse in L2 Postgraduate Writing. Journal of Second Language Writing, 13,133–151. Hyland, K. (2005). Metadiscourse: Exploring interaction in writing. London: Bloomsbury Publishing. Parvaresh, V. & Nemati, M. (2008). Metadiscourse and Reading Comprehension: The Effects of Language and Proficiency. Electronic Journal of Foreign Language, 5(2), 220–239. Tajeddin, Z. & Alemi, M. (2012). L2 Learners’ Use of Metadiscourse Markers in Online Discussion Forums. Issues in Language Teaching, 1(1), 93–121. Vande Kopple, W. J. (2002). Metadiscourse, discourse, and issues in composition and rhetoric. In F.Barton & C.Stygall (Eds.), Discourse Studies in Composition (pp. 91–113). Cresskill, NJ: Hampton Press. Williams, J. M. (1981). Ten Lessons in Clarity and Grace. University of Chicago Press, Chicago.